TARTA „Dobro kurze w lazurze”

TARTA „Dobro kurze w lazurze”

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

TARTA „Dobro kurze w lazurze” - mimo żartobliwej nazwy to danie wegetariańskie (zawiera jajka i nabiał). Połączenie kurek, sera i kruchego ciasta. Pyszny pomysł zarówno na elegancką okazję jak i niedzielny obiad. Czas przygotowania dość długi, ale smak zrekompensuje wszystko, nawet te akrobacje na linii lodówka-piekarnik.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche na spód

  • mąka

    25 dag
  • masło zimne

    15 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta

Kurkowo-nabiałowy wierzch

  • kurki

    20 dag
  • śmietanka 30%

    400 ml
  • ser lazur

    140 dag
  • żółtka duże

    3 sztuki
  • masło 82%

    2 duże łyż.
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    2 szczypty
  • rozmaryn

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1) Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Ucierać masło z mąką aż powstaną fragmenty ciasta, dodać jajko i ręką połączyć składniki i uformować kulę. Kulę z ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
3) Ciastem wykleić formę (starać się to zrobić równomiernie i pamiętać, że „burty” powinny być odpowiednio wysokie). Formę wstawić do lodówki na około kwadrans.
4) Piekarnik nagrzać do 190 °C (góra i dół bez termoobiegu). Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ja mam dyżurną ciecierzycę, ale świetnie sprawdzi się też np. fasola; rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez kwadrans, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem (jeśli tarta jest zbyt wybrzuszona to nakłuwam ją widelcem) i piec przez około 13 minut na złotawy kolor. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:
1) Piekarnik nastawić na 150 °C. 
2) W misce wymieszać trzepaczką śmietankę z żółtkami oraz pokrojonym w kostkę serem Lazur, doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem.
3) Kurki oczyścić. Większe grzyby można rozkawałkować. Rozgrzać patelnię razem z masłem i drobno skrojonym czosnkiem, smażyć przez około 3-4 minuty. Wrzucić kurki i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pozbędą się wody. W międzyczasie doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem. Kurki ostudzić i dodać do masy jajecznej, wymieszać.
4) Formę postawić na wysuniętej kratce nagrzanego piekarnika, delikatnie wlać masę „nabiałową”. Zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut lub do czasu aż masa zastygnie, ale zarazem będzie miękka przy dotknięciu palcem.

Ciasto możesz też rozwałkować i ułożyć w formie, wtedy na pewno będzie równomierne. Zamiast rozmarynu możesz użyć innej "zieleniny", to rzecz gustu. Należy odczekać z krojeniem kilka do kilkunastu minut. Danie smaczne zarówno na ciepło, ale sprawdzi się również w zimnym bufecie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat