Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA „Dobro kurze w lazurze”

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

TARTA „Dobro kurze w lazurze” - mimo żartobliwej nazwy to danie wegetariańskie (zawiera jajka i nabiał). Połączenie kurek, sera i kruchego ciasta. Pyszny pomysł zarówno na elegancką okazję jak i niedzielny obiad. Czas przygotowania dość długi, ale smak zrekompensuje wszystko, nawet te akrobacje na linii lodówka-piekarnik.

Składniki:

Ciasto kruche na spód

mąka 25 dag
masło zimne 15 dag
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta

Kurkowo-nabiałowy wierzch

kurki 20 dag
śmietanka 30% 400 ml
ser lazur 140 dag
żółtka duże 3 sztuki
masło 82% 2 duże łyż.
czosnek ząbki 3 sztuki
sól 2 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
rozmaryn 2 szczypty

Porada

Ciasto możesz też rozwałkować i ułożyć w formie, wtedy na pewno będzie równomierne. Zamiast rozmarynu możesz użyć innej "zieleniny", to rzecz gustu. Należy odczekać z krojeniem kilka do kilkunastu minut. Danie smaczne zarówno na ciepło, ale sprawdzi się również w zimnym bufecie.

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA „Dobro kurze w lazurze”

Ciasto:
1) Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Ucierać masło z mąką aż powstaną fragmenty ciasta, dodać jajko i ręką połączyć składniki i uformować kulę. Kulę z ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
3) Ciastem wykleić formę (starać się to zrobić równomiernie i pamiętać, że „burty” powinny być odpowiednio wysokie). Formę wstawić do lodówki na około kwadrans.
4) Piekarnik nagrzać do 190 °C (góra i dół bez termoobiegu). Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ja mam dyżurną ciecierzycę, ale świetnie sprawdzi się też np. fasola; rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez kwadrans, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem (jeśli tarta jest zbyt wybrzuszona to nakłuwam ją widelcem) i piec przez około 13 minut na złotawy kolor. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:
1) Piekarnik nastawić na 150 °C. 
2) W misce wymieszać trzepaczką śmietankę z żółtkami oraz pokrojonym w kostkę serem Lazur, doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem.
3) Kurki oczyścić. Większe grzyby można rozkawałkować. Rozgrzać patelnię razem z masłem i drobno skrojonym czosnkiem, smażyć przez około 3-4 minuty. Wrzucić kurki i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pozbędą się wody. W międzyczasie doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem. Kurki ostudzić i dodać do masy jajecznej, wymieszać.
4) Formę postawić na wysuniętej kratce nagrzanego piekarnika, delikatnie wlać masę „nabiałową”. Zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut lub do czasu aż masa zastygnie, ale zarazem będzie miękka przy dotknięciu palcem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak