Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z truskawkami
Dodać śmietanę , kakao , cukier i żółtka.
Wyrobić jednolite , odchodzące od dłoni ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć na 30 min do lodówki.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować schłodzone ciasto.
Wyłożyć nim formę , nakłuć widelcem spód.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia , obciążyć np. fasolą , piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Zdjąć papier , piec kolejne 15-20 min.
Ciasto odstawić do wystudzenia.
Krem czekoladowy:Śmietankę podgrzać z mlekiem i cukrem , dodać masło oraz kakao.
podgrzewać to połączenia się składników.
Krem zdjąć z gazu , dodać serek oraz połamaną czekoladę.
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Krem wylać na kruchy spód , odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki.
Każdą truskawkę pokroić w plastry , ułożyć na kremie.