Przepis i sposób przygotowania na: tarta czekoladowa z orzechami laskowymi
Ciasto:
2 szklanki mąki
pół kostki masła (100g)
1/3 szklanki cukru (w oryginale było pół szklanki)
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa:
Pół kostki masła
4 łyżki wody
1/3 (a nawet mniej) cukru
2 łyżki kakao
1 niepełna szklanka mleka w proszku
+
200 g łuskanych orzechów laskowych
Co i jak?
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
Masa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać wodę, potem cukier i kakao. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać stopniowo niepełną szklankę mleka w proszku i miksować, nie powinno być grudek.
Masę wyłożyć na cieście (jest gęsta), ułożyć na całości orzechy laskowe (można je pokroić oczywiście). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa porządnie stężeje.
Smacznego!