Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa z likierem pomarańczowym.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 g
masło 50 g
kakao 2 łyżki
cukier puder 5 łyżek
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
likier pomarańczowy 4 łyżki
herbatniki 175 pełnoziarniste

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z likierem pomarańczowym.

Przygotowanie:

Spód formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Ciasteczka zemleć w malakserze, dodać roztopione masło i czekoladę
( 50g roztopionej czekolady), 2 łyżki cukru pudru oraz kakao. Miksować dalej do uzyskania jednolitej masy. Nie należy przyśpieszać procesu dodając od razu do całych ciastek czekoladę i masło(czyli na hurra wszystko razem do malaksera). Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy.
Schłodzić w lodówce

150g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Mus przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.04.2013 19:24
pyszny deser
arbuzowo 07.03.2013 21:47
Wygląda przepięknie
Boska_Agatka 07.03.2013 09:49
super super super
Pomocnik 07.03.2013 08:52
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak