Tarta czekoladowa z likierem pomarańczowym.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 g
  • masło

    50 g
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • jajko

    3 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • likier pomarańczowy

    4 łyżki
  • herbatniki

    175 pełnoziarniste
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Spód formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Ciasteczka zemleć w malakserze, dodać roztopione masło i czekoladę
( 50g roztopionej czekolady), 2 łyżki cukru pudru oraz kakao. Miksować dalej do uzyskania jednolitej masy. Nie należy przyśpieszać procesu dodając od razu do całych ciastek czekoladę i masło(czyli na hurra wszystko razem do malaksera). Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy.
Schłodzić w lodówce

150g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Mus przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 06.04.2013 19:24
pyszny deser
arbuzowo 07.03.2013 21:47
Wygląda przepięknie
Boska_Agatka 07.03.2013 09:49
super super super
Pomocnik 07.03.2013 08:52
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat