APM

Tarta czekoladowa z bakaliami - dla łasuchów !

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • margaryna

    125 gram
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • cukier puder

    30 gram
  • czekolada deserowa

    2 tabliczka
  • Pomarancza sok

    0,5 sztuka
  • pomarańcza skórka

    1 sztuka
  • śmietanka słodka

    200 ml
  • masło

    50 gram
  • rodzynki

    1 garść
  • fistaszki

    1 garść
  • Masa krówkowa kawowa

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę, margarynę i posiekać drobno składniki. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypujemy mąki. Rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ponakłuwać widelcem i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę, masło i mieszać aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia.

Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, wyłożyć folią aluminiową, wysypać fasolą, docisnąć i piec w 180' przez ok. 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i ponownie piec aż się lekko zarumieni.

Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy krem, odstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie, po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy cienko masę krówkową a całość posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy do schłodzenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 05.04.2017 19:04
dobrze wiedziec
Patrycja33 09.08.2016 09:05
mniam to cos dla mnie:-)
EmciaPichci 17.08.2014 09:41
śliczna :)
Grażyna13 02.08.2014 21:07
pycha, moje smaki :)
Grażyna13 30.07.2014 22:26
Ale bym zjadła :)
Seba 27.07.2014 10:36
bardzo smaczna
Seba 10.07.2014 17:56
bardzo dobra
Monika37 15.09.2013 00:22
pysznie wygląda
Joanna46 20.11.2012 09:40
Pięknie się prezentuje.
wyattearp 20.11.2012 09:23
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat