Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa bomba

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 150 gr
masło 100 gr
cukier puder 50 gr
żółtko jajek 2 sztuki

krem

śmietana 30% 330 ml
czekolada gorzka 1
czekolada mleczna 1
likier pomarańczowy 25 ml
masło 100 gr
dżem porzeczkowy 4 łyżki

Porada

masę można posypać migdałami, czekolada skruszona co lubicie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa bomba

Do garnka wlewamy śmietanę i pokruszona czekoladę gotujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna dodajemy maso i likier miksujemy 5 minut.
Do miski dajemy mąkę, cukier, masło, złotka rozdrabniamy widelcem następnie zagniatamy ciasto na jednolita masę.
Formę smarujemy masłem.
Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę.
Na ciasto dobrze dać papier do pieczenia i wsypać cos ciężkiego np. fasole. pieczemy ciasto 180 stopni 20 min.
Po tym czasie zdejmujemy papier i fasole. Pieczemy jeszcze 5-8 min.
Na ostudzone ciasto dajemy dżem i rozsmarować po całości. Przestygnięta masę przelewamy na ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodowce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 16.03.2016 19:20
Z chęcią bym skosztowała.
marcia7 16.03.2016 16:29
ale super bomba
Ola1984 16.03.2016 16:14
Mniam, pyszny deser :)
Edita 16.03.2016 12:15
czekoladowa pycha
ilka01 16.03.2016 10:16
pyszności :)
Małgorzata92 16.03.2016 09:36
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak