Tarta cytrynowa z borówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    70 g
  • jajko

    1 szt

Krem

  • śmietana 30%

    200 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cytryna

    1/2 szt skórka i sok
  • borówki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Spód: Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.

2. Krem: Śmietankę, serek mascarpone i cukier miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Na koniec dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny i krótko miksujemy z kremem. Gotowy krem wykładamy na ostudzony kruchy spód. Na kremie rozsypujemy borówki i posypujemy skórką z cytryny. Chłodzimy w lodówce ok godziny. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:39
idealna tarta
Mniam 17.09.2016 11:27
Wspaniałe połączenie kremu cytrynowego i borówek. Rewelacja!
Ewelina1991 17.09.2016 10:30
świetna tarta
Ewelina1991 17.09.2016 10:29
świetna tarta
ilka01 17.09.2016 09:58
pyszności :)
mysza75 17.09.2016 09:57
pyszna tarta
Wafelek2601 17.09.2016 09:13
Pysznie wygląda
Krystyna32 17.09.2016 08:59
bardzo apetyczna
justynkag 17.09.2016 07:26
Smakowicie się prezentuje.
ilka01 16.09.2016 22:22
pyszności ,,,,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat