Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z borówkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
cukier 70 g
jajko 1 szt

Krem

śmietana 30% 200 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
cytryna 1/2 szt skórka i sok
borówki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z borówkami

1. Spód: Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.

2. Krem: Śmietankę, serek mascarpone i cukier miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Na koniec dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny i krótko miksujemy z kremem. Gotowy krem wykładamy na ostudzony kruchy spód. Na kremie rozsypujemy borówki i posypujemy skórką z cytryny. Chłodzimy w lodówce ok godziny. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:39
idealna tarta
Mniam 17.09.2016 11:27
Wspaniałe połączenie kremu cytrynowego i borówek. Rewelacja!
Ewelina1991 17.09.2016 10:30
świetna tarta
Ewelina1991 17.09.2016 10:29
świetna tarta
ilka01 17.09.2016 09:58
pyszności :)
mysza75 17.09.2016 09:57
pyszna tarta
Wafelek2601 17.09.2016 09:13
Pysznie wygląda
Krystyna32 17.09.2016 08:59
bardzo apetyczna
justynkag 17.09.2016 07:26
Smakowicie się prezentuje.
ilka01 16.09.2016 22:22
pyszności ,,,,
norweska20 16.09.2016 22:14
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak