Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą
KRUCHE CIASTO
1. Mąkę siekamy w masłem.
2. Dodajemy do tej mieszanki pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
4. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki.
5. Formę do tarty smarujemy masłem.
6. Ciasto rozwałkowujemy(najlepiej pomiędzy 2 płatami folii i wykładamy nim formę.
7. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru :)
8. Studzimy!!!
BUDYŃ CYTRYNOWY
1. W garnuszku mieszamy mąkę, cukier, sok z cytryn i wodę.
2. Całość zagotowujemy, dopóki nie zgęstnieje - mieszajcie często!! :)
3. Gdy masa zacznie wrzeć, ściągamy z ognia, dodajemy pokrojone drobno masło i mieszamy, póki się nie rozpuści.
4. Potem dodajemy żółtka oraz jajko - dokładnie mieszamy.
5. Garnuszek wstawiamy ponownie na palnik - gotujemy, cały czas mieszając, dopóki budyń nie zgęstnieje.
6. Ciepłą masę wylewamy na ostudzony spód!!
BEZA
1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę.
2. Do piany dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy.
3. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
4. Pianę wykładamy na ostudzony budyń!!
CAŁOŚĆ
1. Całe ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Przed jedzeniem należy odczekać, aby ciasto stężało w jedność.