Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa na ciasteczkowym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

herbatniki 1,5 szklanki
masło 2 łyzki
woda 1 łyzka

krem cytrynowyz

skórka z cytryny 3 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 115 gram
jajko 4 sztuki
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa na ciasteczkowym spodzie

Ciasto:
Masło roztopić ,wymieszać z wodą i pokruszonymi herbatnikami,wylepić spód formy do tarty .Piec 10 min w 180 C.
Krem:
Skórkę otartą z 3 cytryn mieszamy z cukrem.Masło ucieramy mikserem, dodajemy skórkę wymieszana z cukrem , jaja (wbijać po jednym ),szczyptę soli i sok wyciśnięty z 2 cytryn ,jeszcze chwilę miksować.
Masę przelewamy do rondelka podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje ( uważając by nie powstały grudki) Krem lekko ostudzić i wylać na gotowy-wystudzony spód.Schłodzić .Udekorować bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak