Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    75 dkg
  • masło

    2 kostki
  • cukier

    22 dkg
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • cukier puder

    20 dkg
  • jaja

    6 sztuk
  • cytryna

    5 sztuk
  • żółtka

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło posiekać, dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz żółtka. Zagnieść na gładką masę. Rozwałkować przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, wstawić na godzinę do lodówki. Przykryć folią spożywczą, obciążyć fasolą i piec przez 15 minut w temp. 170 stopni, po tym czasie usunąć folię, piec kolejne 15 minut. Jaja ubić z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryn. Masę cytrynową przelać na upieczony spód. Piec jeszcze wszystko przez 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

20.12.2011 06:39
Świetny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat