Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cynamonowa z jabłkami i śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
śliwki węgierki 3-4 szt
cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cynamonowa z jabłkami i śliwkami

Tartownicę wykładamy ciastem francuskim. Resztę ciasta, która nam zostanie, kroimy na paski o grubości ok 1,5- 2 cm. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką cukru waniliowego. Śliwki kroimy w paseczki i dodajemy do jabłek. Owoce przekładamy do formy, na koniec posypujemy je odrobiną cynamonu i cukru. Paski ciasta przyklejamy "na wodę" do brzegów spodu, tak aby utworzyły kratkę. Gotowe ciasto posypujemy cynamonem i resztą cukru. Pieczemy przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.10.2012 16:13
wygląda obłędnie :)
Anna152 25.09.2012 09:19
swietna
Sylwia56
Sylwia56 22.09.2012 11:28
pycha
treonina 22.09.2012 11:15
apetyczna :-)
V_kuchareczka 22.09.2012 11:09
Rewelacja
Pajecznik 22.09.2012 10:52
Uwielbiam tarty w każdej postaci, zwłaszcza z cynamonem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak