Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ciasteczkowa+karmel+bita śmietana+ banany
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
130g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych (ja miałam najzwyklejsze herbatniki)
Nadzienie:
100g masła
50g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego
100g gorzkiej czekolady
Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania
Co i jak?
Tortownicę o średnicy 20cm (ja miałam 23cm i odrobinę zwiększyłam wszystkie składniki na spód i nadzienie), wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawić do lodówki.
Nadzienie:Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka..Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 20-25 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na 1 dzień.
Wierzch: Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.