TARTA CEBULOWA Z SZYNKĄ I MAJERANKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    6 łyżek
  • sól

    szczypta
  • margaryna

    50 gram

Farsz

  • cebula

    4 szt
  • szynka konserwowa

    200 gram
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Sos śmietanowy

  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyzeczki
  • sól i pieprz

  • jajko

    2 szt
  • ser żółty

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Majeranek posiekać, wymieszać z cebulą i szynką.

2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulę z szynką. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 26.03.2015 13:58
smaczna potrawa
kasienka23 24.03.2015 20:41
pyszna tarta!
Mniam 24.03.2015 19:46
Tarta na pewno była bardzo smaczna, ale ta forma jest rewelacyjna! Piękna!
Kolorowa 24.03.2015 18:45
Ale super naczynko jak upiększa całe danie !
Kuchenka 24.03.2015 18:22
rewelacyjna :)
cukiereczek 24.03.2015 16:23
ależ apetyczna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat