Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA CEBULOWA Z SZYNKĄ I MAJERANKIEM

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
śmietana 18 proc 6 łyżek
sól szczypta
margaryna 50 gram

Farsz

cebula 4 szt
szynka konserwowa 200 gram
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Sos śmietanowy

śmietana 18 proc 1 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyzeczki
sól i pieprz
jajko 2 szt
ser żółty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA CEBULOWA Z SZYNKĄ I MAJERANKIEM

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Majeranek posiekać, wymieszać z cebulą i szynką.

2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulę z szynką. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 26.03.2015 13:58
smaczna potrawa
kasienka23 24.03.2015 20:41
pyszna tarta!
Mniam 24.03.2015 19:46
Tarta na pewno była bardzo smaczna, ale ta forma jest rewelacyjna! Piękna!
Kolorowa 24.03.2015 18:45
Ale super naczynko jak upiększa całe danie !
Kuchenka 24.03.2015 18:22
rewelacyjna :)
cukiereczek 24.03.2015 16:23
ależ apetyczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak