Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cebulowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 0,5 kostki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

farsz

cebula 0,5 kg
masło 1 łyżka
ser żółty 2 łyżki
jajko 2 szt
jogurt naturalny 200 ml
ser feta 0,5 kostki
sól i pieprz 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cebulowa

Przygotowujemy ciasto kruche: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy schłodzone masło, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto owijamy w folię, schładzamy w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na maśle, dodajemy ser feta. Wystudzoną wykładamy na ciasto. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylewamy na ser. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak