Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta budyniowa z agrestem

4.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowy deser, to tarta budyniowa z agrestem będzie idealnym wyborem! Jej przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, a smak zaskakuje swoją oryginalnością!

Składniki:

Lista składników:

mąka 150 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
budyń 1 opakowanie
masło 100 gramów
mleko 500 mililitrów
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1,5 łyżki
agrest 350 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa z agrestem

Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Można wykonać ją na słono, ale również na słodko. 

Przepis na:

  • słodką tartę
  • ciasto z budyniem i agrestem

Kroki postępowania

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto.

Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm).

Formę smarujemy cienko masłem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.

Krok 1 - Tarta budyniowa z agrestem foto
2

Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, masło i zagotowujemy.

Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Ciepły budyń wylewamy na ciasto.

Krok 2 - Tarta budyniowa z agrestem foto
3

Gdy budyń troszkę przestygnie, układamy na nim umyty i oczyszczony agrest. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego :)

Krok 3 - Tarta budyniowa z agrestem foto

Tarta z agrestem to oryginalny deser na wakacyjne przyjęcia i spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 04.08.2013 10:56
przepiękna tarta w dodatku z agrestem :)
Kolorowa 03.08.2013 22:05
suuuper tarta
Małgorzata9 03.08.2013 21:57
poproszę kawałek
IZABELA29 03.08.2013 21:32
wolałabym więcej zdjęć kpk
everay 03.08.2013 21:08
wygląda bosko:))
Izabela77 03.08.2013 13:07
wygląda naprawdę przepysznie, a ja uwielbiam tarty
Renata22 03.08.2013 11:51
Budyń z agrestem komponują się znakomicie!;)
Megg 03.08.2013 11:38
wygląda bardzo smakowicie
Sylwia26 03.08.2013 11:23
apetycznie wygląda
joanna__s 03.08.2013 11:12
Bardzo smakowicie wygląda :)
sanielcia 03.08.2013 10:42
wygląda super !!
wedith1 03.08.2013 10:14
Z agrestem jeszcze nie jadłam, ale wygląda zachęcająco:)
2milutka 03.08.2013 10:11
wspaniała w wyglądzie w smaku pewnie też;)
Misada 03.08.2013 10:04
lubię tarty z budyniem
Krzysiek3 03.08.2013 10:00
lubię agrest
Klisza 03.08.2013 09:56
pyszna tarta
Simeo 03.08.2013 09:52
dobra na podwieczorek
Paolcia 03.08.2013 09:50
bardzo fajny przepis :)
Iwka 03.08.2013 09:48
super tarta
Milena87 03.08.2013 09:46
prezentuje się wyśmienicie
Ola1984 03.08.2013 09:44
Tarta z budyniem i owocami to jeden z najpyszniejszych letnich deserów.
Silver Teaspoon 03.08.2013 09:44
wygląda świetnie
Mniam 03.08.2013 09:44
Ale świetnie wygląda
mufinka79 03.08.2013 09:28
Super tarta :)
mitek111 03.08.2013 09:13
super pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak