Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa z agrestem
Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Można wykonać ją na słono, ale również na słodko.
Przepis na:
- słodką tartę
- ciasto z budyniem i agrestem
Kroki postępowania
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto.
Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm).
Formę smarujemy cienko masłem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, masło i zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Ciepły budyń wylewamy na ciasto.
Gdy budyń troszkę przestygnie, układamy na nim umyty i oczyszczony agrest. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego :)