Tarta brokułowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 gram
  • brokuły

    2 sztuki
  • pieczarki

    200 gram
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz świeżo zmielony

  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • gałka muszkatałowa

  • parmezan

    starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę do tart posmarowac oliwą. Ułożyć ciasto i napełnić suchą fasolą, wstawic do piekarnika i upiec na złocisto. Fasolę wysypać. Brokuły podzielić na drobne różyczki i obgotować ( 3 minuty ) w posolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Czosnek wycisnąć przez praskę i wraz z pieczarkami udusić na maśle. Doprawić. Najpierw na tarcie ułożyć pieczarki, na nich brokuły. Wymieszać mleko z 4 łyżkami parmezanu, solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Zalać tartę i zapiekać, aż masa stężeje i wierzch zbrązowieje.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tyszak 04.08.2012 09:29
lubie brokuły :)
mala2021 14.11.2011 11:55
smaczna
Tyska 12.11.2011 23:29
bardzo smaczne
Dorian 12.11.2011 16:42
super pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat