Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta bananowo - czekoladowa z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
banan 4-5 sztuk
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
orzechy włoskie 50 gram
limonka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta bananowo - czekoladowa z orzechami

1.Czekolady oraz orzechy włoskie wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

2.Banany obieramy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy skórkę z 1 limonki oraz sok z ½ limonki, delikatnie mieszamy.

3.Smarujemy blachę do tarty masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto delikatnie nakłuwamy i smarujemy żółtkiem z jajka.

4.Na przygotowane ciasto nakładamy masę czekoladowo – orzechową, a następnie mus bananowy.

5.Przykrywamy pozostałymi skrawkami ciasta francuskiego (ja akurat układałam paski, pozostawiając pomiędzy nimi trochę przerwy), smarujemy żółtkiem. Ubijamy białko, które następnie nakładamy na pozostałe puste miejsca.

6.Pieczemy około 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem) lub 220 (piekarnik bez termoobiegu).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 05.10.2013 23:27
pysznie wygląda
V_kuchareczka 06.09.2013 11:35
na pewno jest pyszna
lara 06.09.2013 10:23
bardzo apetyczna
2milutka 06.09.2013 08:24
pyszne połączenie smaków;)
Janina 06.09.2013 07:29
Ciekawe połączenie smaków;)
iwi 06.09.2013 07:08
Musi być przepyszna
babajaga1969 05.09.2013 23:46
połączenie bananów z czekoladą jest smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak