Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA BANANOWA.

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/2 kostki
cukier 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt grecki 400 gram
budyń waniliowy 3 opakowania
banan 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA BANANOWA.

Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę
z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku,
wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą
ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie.
Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie.
Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut
do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód,
wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach
(termoobieg), aby pięknie się zezłociła.
Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni.

Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje,
łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić
do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 26.09.2013 14:39
uwielbiam tary a na słodko jeszcze nie jadłam
dziewczyna_z_kodeksem 09.07.2013 20:23
chętnie wypróbuję, jako że ostatnio mam niezwykłą ochotę na tarty !
gosia1988 09.07.2013 16:17
wyśmienita
w mojej kuchni 09.07.2013 16:11
pyszniutkie ciacho
Marta1986 09.07.2013 16:00
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak