Tarta " Azjatyckie klimaty "

Tarta " Azjatyckie klimaty "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • margaryna

    100 g
  • jajko

    1 mniejsze
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • przyprawy

    5 smaków 1/2 łyżeczki
  • pieprz

Sos

  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • żółtko jajek

    2 małe
  • ząbki czosnku

    3-4 sztuki
  • cebula czerwona

    1 średnia
  • imbir

    świeży 1 cm
  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

    zmielone
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

nadzienie

  • szparagi

    7 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta " Azjatyckie klimaty "

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta " Azjatyckie klimaty " foto
Na ciasto mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojoną margarynę, robimy kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko, zagniatamy ciasto, i wstawiamy do lodówki.

Przełamane szparagi krótko gotujemy w osolonej wodzie , potem schładzamy zimną wodą.
Krok 2 - Tarta " Azjatyckie klimaty " foto
Czerwoną cebulę drobno siekamy i zalewamy zimną wodą, potem odcedzamy.

Tortownicę 22 cm smarujemy margaryną, posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, wstawiamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy spód i boki tortownicy, podpiekamy ok.15 minut w 170-180 C. Lekko schładzamy.

Śmietanę mieszamy z 2 małymi żółtkami, drobno posiekanym czosnkiem i imbirem, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i gałką. Na koniec dodajemy cebulę.
Krok 3 - Tarta " Azjatyckie klimaty " foto
Śmietanową masę wylewamy na podpieczony spód, potem układamy szparagi i pomidorki.
Krok 4 - Tarta " Azjatyckie klimaty " foto
Myśl była taka żeby z szparag ułożyć drzewko. Całość pieczemy ok. 45-50 minut w 170-180 C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Bożena Matuszczyk 28.06.2017 18:10
Pyszna tarta i śliczna dekoracja.;)
Diana Rusiłowicz 26.06.2017 22:31
Przepysznie!
IKrakowianka 26.06.2017 20:16
bardzo apetyczna :)
Justyna Jussstiii 26.06.2017 20:00
pieknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat