Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
200 g -
margaryna
100 g -
jajko
1 mniejsze -
żółtko jajek
1 sztuka -
sól do smaku
-
przyprawy
5 smaków 1/2 łyżeczki -
pieprz
Sos
-
śmietana 18 proc
200 ml -
żółtko jajek
2 małe -
ząbki czosnku
3-4 sztuki -
cebula czerwona
1 średnia -
imbir
świeży 1 cm -
sól
-
pieprz
-
ziele angielskie
zmielone -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
nadzienie
-
szparagi
7 sztuk -
pomidorki koktajlowe
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Tarta " Azjatyckie klimaty "
Kroki postępowania

Przełamane szparagi krótko gotujemy w osolonej wodzie , potem schładzamy zimną wodą.

Tortownicę 22 cm smarujemy margaryną, posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, wstawiamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy spód i boki tortownicy, podpiekamy ok.15 minut w 170-180 C. Lekko schładzamy.
Śmietanę mieszamy z 2 małymi żółtkami, drobno posiekanym czosnkiem i imbirem, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i gałką. Na koniec dodajemy cebulę.


Komentarze (4)