Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarcioki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
mąka ziemniaczana 150 g
boczek wędzony 300 g
cebula 2 szt
sól i pieprz

Porada

Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3

Przepis i sposób przygotowania na: Tarcioki

Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać).
Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków).
Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości.
Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 11.12.2017 23:27
My kiedyś trafiliśmy przez przypadek ;) i tak się ostały ;)
Jagódka17
Jagódka17 11.12.2017 22:49
Nie słyszałam o takim daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak