Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarator – bałkański chłodnik z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Idealny na upalne, letnie dni, jako przekąska lub dodatek do sałatki. Lekki, sycący, niskokaloryczny – po prostu przepyszny.

Składniki:

Składniki główne:

makaron ryżowy wstążki 100 g
ogórek zielony 1 szt.
kalafior 1 szt.
jogurt naturalny 300 ml
czosnek 1 ząbek
oliwa orzechowa 4 łyżki
Koperek suszony Prymat 1 opakowania
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki
orzechy włoskie 2 garście
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarator – bałkański chłodnik z orzechami

Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować. Ogórka obrać i zblendować. Czosnek posiekać i wymieszać z kalafiorem i ogórkiem, dodać zioła Prymat, a następnie zalać jogurtem. Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą. Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak