Tarator – bałkański chłodnik z orzechami

Tarator – bałkański chłodnik z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Idealny na upalne, letnie dni, jako przekąska lub dodatek do sałatki. Lekki, sycący, niskokaloryczny – po prostu przepyszny.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • makaron ryżowy wstążki

    100 g
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • kalafior

    1 szt.
  • jogurt naturalny

    300 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa orzechowa

    4 łyżki
  • koperek Prymat

    1 opakowania
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki Prymat

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    2 garście
  • pieprz ziołowy Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować. Ogórka obrać i zblendować. Czosnek posiekać i wymieszać z kalafiorem i ogórkiem, dodać zioła Prymat, a następnie zalać jogurtem. Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą. Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat