Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarator

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagurt bałkański 500 ml
ogórek świeży 2 szt
czosnek 4 ząbki
oliwa 1 łyżka
koperek 1 łyżka
sól, pieprz
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarator

Ogórki zetrzeć na tarce ( na łezce).Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę ogórków , łyżkę jogurtu i całość zmiksować blenderem w celu dokładnego roztarcia czosnku. Można również czosnek rozetrzeć z odrobiną soli – nożem. Dodać jogurt i mieszając dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie pozostałe ogórki, posiekany koperek i orzechy, sól i pieprz do smaku. Ochłodzić w lodówce.
Życzę smacznego ochłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 17.11.2013 23:09
Smaczny i oryginalny chłodnik .Doskonały na upalne dni.Też jadłam.
mariel78 17.11.2013 21:37
pięknie wygląda
stokrotka 17.11.2013 21:25
super zaintrygował mnie smak
joanna__s 17.11.2013 19:32
Tarator to bułgarski chłodnik. Już go kiedyś jadłam. Ciekawe połączenie ogórka i orzechów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak