Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tapioka z gotowanymi jabłkami i morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tapioka 0,5 szklanki
mleko 500 mililitrów
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
syrop z agawy 2 łyżki
morele suszone 15 sztuk
jabłka 2 sztuki
woda 0,5 szklanki
Cynamon cały Prymat
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tapioka z gotowanymi jabłkami i morelami

1. Tapiokę namaczamy na noc w dużej ilości wody
2.Morele namaczamy na noc w szklance soku pomarańczowego najlepiej świeżego
3.W rondelku umieszczamy odsączoną tapiokę razem z mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem.Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień aby wlać syrop z agawy.Gotujemy 10 minut co jakiś czas mieszając po czym odstawiamy do ochłodzenia.
4.Namoczone morele kroimy na połówki. W rondelku umieszczamy owoce, sok z namaczania moreli pół szklanki wody , miód i korę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut do momentu aż jabłka zmiękną.
5.Ochłodzoną tapiokę przekładami warstwami z ugotowanymi owocami, polewamy syropem.
6.Można też całość umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać kompotem z jabłek i moreli. piec 15 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak