Przepis i sposób przygotowania na: tapioka z gotowanymi jabłkami i morelami
2.Morele namaczamy na noc w szklance soku pomarańczowego najlepiej świeżego
3.W rondelku umieszczamy odsączoną tapiokę razem z mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem.Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień aby wlać syrop z agawy.Gotujemy 10 minut co jakiś czas mieszając po czym odstawiamy do ochłodzenia.
4.Namoczone morele kroimy na połówki. W rondelku umieszczamy owoce, sok z namaczania moreli pół szklanki wody , miód i korę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut do momentu aż jabłka zmiękną.
5.Ochłodzoną tapiokę przekładami warstwami z ugotowanymi owocami, polewamy syropem.
6.Można też całość umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać kompotem z jabłek i moreli. piec 15 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!