Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna
2,5 szklanki -
cukier
2 łyżki -
maślanka
5 łyżek -
jajko
3 sztuki -
żółtko jajek
1 sztuka -
spirytus
1 łyżka
Dodatkowo
-
olej do smażenia
-
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Tanie faworki
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się