Tanie faworki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • maślanka

    5 łyżek
  • jajko

    3 sztuki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • spirytus

    1 łyżka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem na środku zrobić dołek i dodać do niego gęstą maślankę, jajka i spirytus, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, następnie schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 25.06.2017 12:37
fajne faworki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat