Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tanie faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 2 łyżki
maślanka 5 łyżek
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
spirytus 1 łyżka

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tanie faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem na środku zrobić dołek i dodać do niego gęstą maślankę, jajka i spirytus, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, następnie schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 25.06.2017 12:37
fajne faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak