tani barszcz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

  • buraki czerwone

    75 dkg
  • masło

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

gotuję razem ze sobą obraną i pokrojoną włoszczyznę z plastrami obranych i pokrojonych buraków (około 30 dkg ). Pozostałe buraki ścieram na tarce i duszę ze szklanką wody, masłem i szczyptą soli. Na samym końcu zakwaszam je sokiem z cytryny. W końcu obydwa wywary przecedzam i łączę ze sobą. Do smaku przyprawiam solą i pieprzem. Barszcz zwykle podaję z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wówczas zaciągam go śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 13.08.2012 14:34
pycha
sznycel 11.08.2012 19:41
ziemniaki do barszczu gotują się długo, szybciej będzie, kiedy poda się go z ugotowanymi na twardo jajkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat