Przepis i sposób przygotowania na: Tandoori chicken z warzywami, DS XXI odc. 13
Tandoori chicken to znane danie kuchni indyjskiej. Kurczak jest marynowany w mieszance jogurtu i przypraw, a następnie pieczony w tradycyjnym piecu zwanym tandoor. Ten piec ma cylindryczny kształt i osiąga bardzo wysokie temperatury, co pozwala na szybkie pieczenie mięsa, nadając mu charakterystyczny, lekko przypieczony smak i aromat dymu. Danie to jest zazwyczaj serwowane z chlebem naan, ryżem i różnymi sosami, np. miętowym chutney.
Jak zrobić kurczaka tandoori?
W moździerzu rozgniatamy pieprz zielony ziarnisty. Smażymy go na małej rozgrzanej patelni z olejem, dodajemy kurkumę mieloną, przyprawę garam masala orientalną, słodką paprykę mieloną.
W misce łączymy rózgą jogurt naturalny z sokiem z cytryny, startym imbirem, czosnkiem i mieszanką przypraw (zostawiając sobie 1/3 na później do warzyw). Kurczaka kroimy w paseczki i dodajemy do marynaty i mieszamy. Miskę zawijamy folią i dajemy do lodówki na 2 godziny. Gotowego kurczaka przekładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy mieszankę warzyw z pozostałą przyprawą.
Mieszanka warzyw mrożonych może zawierać groszek, fasolkę, kalafiora, marchewkę lub inne dowolne warzywa.
Pieczonego kurczaka podajemy z warzywami i listkami świeżej mięty.