Tajskie zielone curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    400 ml
  • pasta curry

    2 łyżki
  • filet z kurczaka

    200 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • cebula

    1 szt
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos rybny

    2 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty kolor (najlepiej na oleju do woka).
W garnku zagotować mleko kokosowe z pastą curry. Dodać usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut.

Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w większą kostkę. Dodać do curry i gotować przez kilka minut, tak aby warzywa były jeszcze chrupiące. Ugotowane curry podawać z ryżem jaśminowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat