Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajskie zielone curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko kokosowe 400 ml
pasta curry 2 łyżki
filet z kurczaka 200 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka zielona 1 szt
cukinia 1/2 szt
cebula 1 szt
sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 2 łyżki
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tajskie zielone curry

Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty kolor (najlepiej na oleju do woka).
W garnku zagotować mleko kokosowe z pastą curry. Dodać usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut.

Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w większą kostkę. Dodać do curry i gotować przez kilka minut, tak aby warzywa były jeszcze chrupiące. Ugotowane curry podawać z ryżem jaśminowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak