Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • słodki sos chili

    1 łyż.
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyż.
  • sos rybny

    2 łyż.
  • sos sojowy

    2 łyż.
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżecz.
  • imbir

    1 łyż.
  • czosnek

    2 ząbki
  • kolendra świeża

    2 łyż.
  • chili

    1 szt.
  • woda

    1/2 szkl.
  • masło orzechowe

    3 łyż.
  • mleczko kokosowe

    125 ml
  • imbir

    1 łyżecz.
  • sos rybny

    1 łyż.
  • cukier

    1 łyż.
  • kolendra świeża

    1 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym foto
Kuleczki mięsne: Mięso wymieszać z przyprawami, czosnkiem i chili, wyrobić z zimną wodą na gładką, lśniącą masę (gdyby było mało słone można doprawić dodatkową łyżką sosu sojowego - nie dodawać soli!). Odstawić na 10-15 minut.
Wilgotnymi dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 2 - Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym foto
Sos orzechowy: Na 2 łyżkach oleju poddusić imbir, płatki chili i łyżeczkę kolendry, nie dopuszczając do przypalenia. Dodałam masło orzechowe i cały czas mieszając rozpuścić i wymieszać z ze składnikami na patelni. Kiedy się rozpuści dodać mleczko kokosowe, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 2-3 minuty aż wszystko zgęstniało. Przełożyć do miseczki, trzymać w cieple pod przykryciem (inaczej na powierzchni sosu zrobi się nieapetyczny kożuszek).
Krok 3 - Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym foto
W rondlu rozgrzać 200-250 ml oleju, wrzucać kulki, smażyć ok. 5-6 minut na wystarczająco dużym ogniu, żeby olej cały czas wyraźnie wrzał. Wyjąć na papierowy ręcznik, wbić w każdą kulkę wykałaczkę, podawać z sosem orzechowym, słodkim sosem chili i ugotowanym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joannasz3190 02.11.2012 19:47
Pycha! Jak dla mnie super przepis :)
parysek10 02.11.2012 17:16
wyglądają apetycznie
agnieszka214 02.11.2012 15:37
pysznie wygladaja
agnieszka214 02.11.2012 15:37
pysznie wygladaja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat