Tajskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 gram
  • pierś z kurczaka

    500 gram
  • pasta curry

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir

    5 cm
  • trawa cytrynowa

    do smaku
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • papryczka chili

    1 szt
  • sok z limetki

    do smaku
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Kurkuma mielona Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tajskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym foto
Kurczaka pokroić w kostkę ok 3 x 3 cm.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pastę curry, chwilę podsmażyć, po czym dodać kurczaka i obsmażyć go z każdej strony tak, aby dokładnie był obtoczony pastą curry.
Kurczaka przełożyć na talerz.
Krok 2 - Tajskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym foto
Imbir i czosnek drobno posiekać.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej. Wrzucić czosnek, imbir i kurkumę, podsmażyć ok. 1 minuty.
Krok 3 - Tajskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym foto
Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać trawę cytrynową, pokrojone chilli. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z limonki.
Wrzucić podsmażonego kurczaka.
Krok 4 - Tajskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym foto
Gotować , aż mięso będzie miękkie, a sos zredukowany o ok. połowę.
Doprawić solą do smaku.
Krok 5 - Tajskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym foto
Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
Ryż ułożyć na talerzu, polać curry z kurczaka.
Smacznego!
asiatok
Na 5 min przed końcem gotowania curry można dodać garść posiekanych liści bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat