Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajski sos orzechowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło orzechowe 3 łyżki
sos rybny 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
chili Prymat 1 łyżka
mleczko kokosowe 125 ml
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
olej sojowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tajski sos orzechowy

Zrobiłam w tym czasie sos: na dwóch łyżkach oleju poddusiłam imbir, płatki chili, nie dopuszczając do przypalenia. Dodałam masło orzechowe i cały czas mieszając rozpuściłam i wymieszałam z ze składnikami na patelni. kiedy się rozpuściło dodałam mleczko kokosowe, mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na małym ogniu 2-3 minuty aż wszystko zgęstniało. przełożyłam do miseczki, trzymałam cieple pod przykryciem (inaczej na powierzchni sosu zrobi się nieapetyczny kożuszek!).
Podawałam z klopsikami azjatyckimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak