Tajski kurczak z ryżem, pieczonymi jabłkami i sosem chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do kurczaka

  • oliwa

    80 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • nóżki kurczaka

    2 sztuki

Dodatkowo

  • ryż

    150 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    200 ml
  • jabłko

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki do marynaty mieszamy dokładnie w dużej misce. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Dodajemy do marynaty. Nóżki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty, foliujemy folią spożywczą całą miskę.
Mocno potrząsamy miską tak żeby całe nóżki pokryła marynata. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny.
Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki wybierając gniazda nasienne. Po tym czasie nóżki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(staramy się przełożyć nóżki bez cebuli, która znajdowała się w marynacie).
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
15 minut przed końcem pieczenia do nóżek dodajemy ćwiartki jabłek.
Wodę nastawiamy w garnku , osalamy.Gdy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i taimy go na bardzo małym ogniui aż do miękkości.
Gdy kurczak będzie już gotowy wykładamy go na tależe, obok układamy pieczone jabłka. Gotowy ryż układamy na tależu posypując szczyptą papryki czerwonej. Na tależ wlewamy niewielką ilość sosu chili.
Madzik239
Do dania dodaję surówkę Colesław. Gdy chcemy zrobić trochę mniej kaloryczną wersję, nóżki z kurczaka należy przed marynowaniem obrać z wierzchniej skóry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 07.02.2016 19:12
Na pewno pysznie smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat