Przepis i sposób przygotowania na: Tajski kurczak z ryżem, pieczonymi jabłkami i sosem chili
Mocno potrząsamy miską tak żeby całe nóżki pokryła marynata. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny.
Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki wybierając gniazda nasienne. Po tym czasie nóżki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(staramy się przełożyć nóżki bez cebuli, która znajdowała się w marynacie).
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
15 minut przed końcem pieczenia do nóżek dodajemy ćwiartki jabłek.
Wodę nastawiamy w garnku , osalamy.Gdy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i taimy go na bardzo małym ogniui aż do miękkości.
Gdy kurczak będzie już gotowy wykładamy go na tależe, obok układamy pieczone jabłka. Gotowy ryż układamy na tależu posypując szczyptą papryki czerwonej. Na tależ wlewamy niewielką ilość sosu chili.