Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    800 ml
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • cebula dymka

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • imbir starty

    3 łyżeczki
  • trawa cytrynowa

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos azjatycki

    2 łyżki
  • brązowy cukier

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    300 g
  • makaron

    160 g
  • olej do smażenia

    do smaku
  • sok z limonki

    1/2 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron azjatycki (bez gotowania), mieszamy. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 24.11.2015 17:24
wygląda apetycznie
Olga_SK 06.03.2014 13:18
Ile cudnych smaków na jedntm talerzu! Pycha!
Magula 06.03.2014 12:52
Smakowita zupka!
marcia7 06.03.2014 12:43
ale fajna zupka
adelajda 06.03.2014 12:20
ja nigdy nie jadłam takiej zupki
Joannasz3190 06.03.2014 10:34
Rewelacja! Właśnie takiego przepisu szukałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat