Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa z krewetkami na mleku kokosowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko kokosowe 4 puszki (ok 1 litra)
bulion rybny 0,5 litra
imbir 2 cm
papryczka chili 1 szt
sambal oelek 1 łyżeczka
sos rybny 1,5 łyżeczki
pieczarki 8 szt
pomidor 4 szt
krewetki 0,5 kg
sok z limetki z 1 szt
trawa cytrynowa 1 łodyga
sól i pieprz do smaku
kolendra posiekana 2 łyżki

Porada

Świetnie smakuje podana z pokrojoną bagietką.

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa z krewetkami na mleku kokosowym

Do garnka wlewamy mleko kokosowe, bulion, rozgniecioną trawę cytrynową, posiekany imbir i pokrojoną wraz z pestkami papryczkę.Gotujemy 15 min.
Po tym czasie dodajemy sambal oleek, sos rybny.
Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeżeli są większe- dorzucamy do zupy.
W międzyczasie pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gnaazda nasienne i kroimy w paseczki. Dorzucany do bulgoczącej zupy; chwilę razem gotujemy.
Wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę od momentu zagotowania.Wyłączamy zupę. Dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.09.2016 08:42
moje ulubione smaki :)
mirosława4 08.09.2016 06:58
apetycznie się prezentuje
Krzysztof15 08.09.2016 06:34
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak