Tajska zupa z krewetkami

Tajska zupa z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • bulion warzywny

    200 mililitrów
  • krewetki

    250 gram
  • pieczarki

    3 sztuki
  • trawa cytrynowa

    1 sztuka
  • pasta

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • liść kafiru

    4 sztuki
  • sezam czarny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i pieczarki obieramy i siekamy.
Bulion oraz mleko kokosowe przelewamy do garnka, dodajemy zmiażdżona trawę cytrynową, liście kafiru oraz pastę Tom Kha. Zagotowujemy, wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz cebule i pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym. Podajemy posypane sezamem lub kolendrą i odrobina mleka kokosowego
Wiktoria29
pasta, o której mowa w składnikach to Pasta Tom Kha do kupienia w marketach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 23.02.2016 18:03
Pyszna zupa
SzczyptaChili 23.02.2016 13:14
Wygląda wyśmienicie :)
JulkaTomeczek 23.02.2016 12:13
Fajna zupka
Futka 23.02.2016 12:10
Świetna i aromatyczna zupa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat