Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    500 g *
  • bulion drobiowy

    800 ml
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • groszek zielony

    120 g
  • makaron ryżowy

    160 g
  • filet z kurczaka

    2
  • szalotka

    2
  • pasta curry

    1 łyżka (czerwona)
  • sos rybny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka płaska
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.
* waga po obraniu
Jagódka17
- w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 22.09.2017 07:36
Prześlicznie wygląda i na pewno super smakuje. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat