Tajska zupa

Tajska zupa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 gramów
  • makaron gryczany

    150 gramów
  • woda

    1 litr
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos rybny

    2 łyżki
  • sok z limetki

    z 0,5 sztuki
  • olej kokosowy

    1 łyżeczki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • imbir

    2 cm
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • trawa cytrynowa

    1 łodyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej (należy zdjąć pierwszą warstwę), obrany i drobno posiekany imbir oraz poszatkowaną dymkę.

Całość podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.

Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie do zupy dodajemy makaron soba i gotujemy ok 5 minut do miękkości.

Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego szczypiorku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 06.08.2015 23:51
Chętnie bym zjadła
Wiktoria29 06.08.2015 20:53
musiała być pyszna, uwielbiam tajskie dania
inka2012 06.08.2015 15:45
apetycznie wygląda :)
dża 06.08.2015 15:29
Smakowicie wyglądająca zupa!
Ewa Wojtaszko 06.08.2015 15:14
zdecydowanie moje smaki !
dom-agi 06.08.2015 13:22
Uwielbiam!
jasiek 06.08.2015 13:13
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat