Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska czerwona pasta curry

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryczka chili 2 szt
szalotka 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
imbir 2 cm
kurkuma 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
limonka 2 łyżeczki soku
olej kokosowy 1 łyźka
trawa cytrynowa 1,5 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Porada

Pastę można przechowywać w lodówce około 1 tyg. Z proporcji w przepisie otrzymamy około 3 łyżki pasty

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska czerwona pasta curry

Kroki postępowania

1
Chili rozkrajam i usuwam nasionka i kroję w cienkie paski.
Krok 1 - Tajska czerwona pasta curry foto
2
W moździerzu rozcieram nasiona kolendry, kminku i pieprzu.
Krok 2 - Tajska czerwona pasta curry foto
3
Szalotki i czosnek obieram i kroję drobno. Wrzucam do wysokiego naczynia, dodaję trawę cytrynową , olej, limonkę i roztarte nasiona oraz resztę przypraw
Krok 3 - Tajska czerwona pasta curry foto
4
Wszystko miksuję blenderem na gładką masę.
Krok 4 - Tajska czerwona pasta curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 20.09.2015 17:15
Musi być pyszna
agaK. 20.09.2015 16:59
Fajna, bo jeśli ktoś gustuje w takich smakach to do wielu rzeczy można jej użyć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak