Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tahini, czyli pasta z sezamu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 200 gram
olej sezamowy 70 ml

Porada

Jeśli nie mamy oleju sezamowego, możemy go zastąpić rzepakowym albo oliwą z oliwek.

Przepis i sposób przygotowania na: Tahini, czyli pasta z sezamu

Sezam podprażamy na suchej patlni do mementu kiedy poczujemy jego zapach i zmieni lekko kolor. Podczas podprażania ciągle mieszamy.
Sezam wrzucamy do blendera kielichowego, dolewamy połowę oleju. Włączamy i patrzymy czy wystarczy, jeśli się nie rozciera, dolewamy oleju.
Kiedy w blenderze sezam będzie miał konsystencję musu, tahini będzie gotowe.
Jest to świetna pasta na kanapki, ale także jako składnik innych potraw. U mnie niedługo będzie falafel. Obserwujcie :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 18.01.2015 10:36
To super, ale i tak podejrzewam, że szybko taką pastę wykorzystam :)
Lucan 17.01.2015 23:01
Jola91, pastę możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Jeśli zawekujesz słoik to nawet dłużej. Możesz też ją zamrozić - wytrzymała mi pół roku :)
Asik32 17.01.2015 22:54
Przepis szybki, na pewno zrobie sobie taka paste, uwielbiam sezam:-)
jola91 17.01.2015 22:51
Bardzo przydatny przepis, a ile czasu można przechowywać taką pastę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak