Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem)

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sezam 100 g
olej rzepakowy 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem)

Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić.
Ziarna sezamu przełożyć do blendera kielichowego, dolać olej i miód. Miksować do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej pasty (w międzyczasie wyłączamy blender i zgarniamy pastę ze ścianek kielicha, ponownie włączamy – czynność powtarzamy kilka razy).
Pastę przełożyć do słoiczka – w lodówce możemy przechowywać ją do 3 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 05.11.2015 08:23
idealna do słodkich kulek :)
Ola1984 06.05.2015 20:33
Pyszna, domowa tahini :)
Czarnula666 06.05.2015 17:13
Dzięki za ten przepis :) wykorzystam go jak bedę robić hummus :)
teresa18 06.05.2015 17:06
warto ją zrobić
Magula 06.05.2015 10:15
ciekawa propozycja
Mniam 06.05.2015 10:02
Bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak