Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpeciki

mięso mielone wieprzowe 200 g (z szynki)
ząbki czosnku 3 szt
por (biała część)
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
sos sojowy 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz
bulion drobiowy 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat kilka

Sos ze szpinaku

szpinak mrożony 200 g
śmietana 1 łyżka
cebula
masło klarowane 1 łyżeczka
ząbek czosnku
bulion warzywny 75 ml
pieprz

Makaron

makaron tagliatelle 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami

Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem.

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 03.12.2014 08:25
ja również poproszę, pycha!
Magula 03.12.2014 08:04
poprosze taką porcyjkę
Ali 03.12.2014 08:00
Wygląda bardzo smakowicie :)
kasia.s 02.12.2014 22:36
Wygląda imponująco:)
IKrakowianka 02.12.2014 22:01
perfekcyjny wygląd
jasiek 02.12.2014 20:45
idealne połączenie jak dla mnie
Edith85 02.12.2014 20:40
ale pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak