Tagliatelle ze szparagami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    250 g
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • szalotka

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewaniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy je do cebulki, odkładając na bok łebki. Dorzucimy je dosłownie w ostatniej chwili, bo są bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.
W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy.
W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta.
Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat