Tagliatelle z wędliną w aksamitnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

U nas zapas makaronów na kilka lat wprzód. Po porostu kochamy. Nie tylko ze względu na czas przygotowania dania. Walory smakowe przeważają.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędlina

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • makaron tagliatelle

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, część wody z gotowania pozostawiamy. My robimy w ten sposób. Odcedzamy, durszlak od razu wstawiamy do garnka w którym gotował się makaron.

Wędlinę kroimy w paski.
Cebule siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzanym maśle smażymy wędlinę i cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek.
Smażymy minutę, po czym dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną.
Dodajemy do wędliny. Dokładnie łączymy razem z makaronem.
Do smaku doprawiamy pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 08.03.2019 12:22
Pyszne danie ,bardzo lubiane przez moich domowników.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat