Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tagliatelle z ragu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 600 g
wino czerwone wytrawne 200 ml
oregano
sól
pieprz
przecier pomidorowy 500 ml
cebula 1 szt
marchew 1 szt
seler
boczek wędzony 80 g
mleko 120 ml
oliwa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: tagliatelle z ragu

Kroki postępowania

1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu.
Krok 1 - tagliatelle z ragu foto
2
Następnie opkrój w kostkę cebulę oraz seler. Marchewkę zetrzyj na tarce.
Krok 2 - tagliatelle z ragu foto
3
Na patelnię wlej 5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzuć cienko pokrojone plasterki wędzonego boczku oraz warzywa.
Krok 3 - tagliatelle z ragu foto
4
Duś kilkanaście minut na małym ogniu.
Krok 4 - tagliatelle z ragu foto
5
Następnie dodaj mięso mielone. Ja użyłam wieprzowe mięso.
Krok 5 - tagliatelle z ragu foto
6
Całość duś około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj wino. Pozwól, aby połowa wina odparowała.
Krok 6 - tagliatelle z ragu foto
7
Następnie dodaj przecier pomidorowy, około łyżeczkę soli oraz pieprzu. Do smaku dodaj oregano. Duś na małym ogniu przez około godzinę.
Krok 7 - tagliatelle z ragu foto
8
Przypraw sos solą i pieprzem, dodaj kilka listków bazylii. Na koniec dodaj około pół szklanki mleka.
Krok 8 - tagliatelle z ragu foto
9
Doprowadź do wrzenia sosu. Makaron polej gotowym sosem.
Krok 9 - tagliatelle z ragu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 04.12.2014 19:27
doskonałe ragu
SylwiaMagdaSabin 04.12.2014 15:02
Pyszne i szybkie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak