Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło miękkie 200 g
pomarańcza 1 szt
żółtko jajek 3 szt
przegrzebki 100 g
makaron tagliatelle 400 g
szczypiorek 1 pęczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione

Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem.
Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając, aż zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy łyżki masła pozostawiłem do podsmażenia przegrzebków.
Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy.
Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem, serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.05.2015 15:39
ładne i pyszne danie
bietka 01.05.2015 13:09
smaczny obiadek : 0
Agnieszka-87-25 01.05.2015 12:23
ekstra danie
Grazyna0211 01.05.2015 12:15
wykwintne pyszne danie
Ania321 01.05.2015 11:59
wygląda bardzo zachęcająco :)
norweska20 01.05.2015 09:36
ciekawe połączenie
Futka 01.05.2015 08:53
Pyszne i oryginalne połączenie :) Palce lizać ! :D
Ola1984 01.05.2015 08:51
Z przyjemnością skosztowałabym takiego dania.
Maridka19 01.05.2015 08:34
Pysznie wygląda
cukiereczek 01.05.2015 08:31
bardzo apetyczne zdjęcie
Anna133 01.05.2015 06:36
wygląda obłędnie smacznie, nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak