Tagliatelle z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    500 g (świeży)
  • pomidorki koktajlowe

    300 g
  • ser kozi

    150 g (bałkański)
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • bazylia świeża

    1 garść
  • oliwa

    8 łyżek
  • orzeszki piniowe

    1 garść
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotowałem wodę posoloną.. Rozgrzałem oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodałem posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, większe na ćwiartki, smażyłem delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Doprawiłem solą i pieprzem, zdjąłem z ognia, odstawiłem.
Makaron wrzuciłem do wrzątku, ugotowałem al dente. Odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka. Dodałem sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz drobno pokrojone listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszając dusiłem przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
Przełożyłem na półmisek, udekorowałem listkami bazylii, posypałem uprażonymi orzeszkami pinii, podałem od razu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 23.06.2017 22:22
Pyszny makaron :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat