Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny. W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec. Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem. Danie podajemy w głębokich talerzach, zwilżone kilkoma kroplami oliwy i posypane pozostałą ilością parmezanu. Brawo, w ciągu 20 minut zrobiliśmy świetny, letni obiad bez wcześniejszego planowania :)
Życzymy smacznego,
Mr. & Mrs. Sandman