Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Makaron i pesto to połączenie, które uwielbiam. Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe połączenie makaronu z dodatkiem spiruliny czyli cudownych alg morskich oraz klasycznego pesto alla genovese. Całość dopełniają słodkie pomidorki truskawkowe, szynka parmeńska i orzeszki pini.

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron z algami morskimi 200 gramów
szynka parmeńska 4 plastry
pomidorki 1 szklanka
orzechy piniowe 20 gramów
parmezan 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

PESTO

bazylia 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
orzechy piniowe 40 gramów
parmezan 40 gramów
oliwa 0.5 szklanki
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

KROK 1. Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak