Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto
KROK 1. Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem.
Życzę smacznego! :)