Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron i pesto to połączenie, które uwielbiam. Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe połączenie makaronu z dodatkiem spiruliny czyli cudownych alg morskich oraz klasycznego pesto alla genovese. Całość dopełniają słodkie pomidorki truskawkowe, szynka parmeńska i orzeszki pini.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron z algami morskimi

    200 gramów
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • pomidorki

    1 szklanka
  • orzechy piniowe

    20 gramów
  • parmezan

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki

PESTO

  • bazylia

    1 pęczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • orzechy piniowe

    40 gramów
  • parmezan

    40 gramów
  • oliwa

    0.5 szklanki
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat