Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle szpinakowe z tymiankowo - pietruszkowym pesto
PRZYGOTOWANIE:
1. Ser Rubin ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy aby uwolnił swój smak i aromat.
Orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.
Tymianek i natkę pietruszki delikatnie siekamy.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy:
- posiekane zioła
- 3 ząbki czosnku
- uprażone nerkowce
- starty Rubin
- 2 łyżki białego wina
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
i miksujemy.
Po chwili (cały czas miksując) dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ugotowany odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z przygotowanym pesto.
Całość wykładamy na talerze, posypujemy dodatkowo serem i dekorujemy zieleniną.
Życzę smacznego! :)