Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagine z kurczaka

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na aromatyczny tagine z kurczaka z dodatkiem suszonych owoców i kaszy kuskus.

Składniki:

Mięso i marynata:

podudzia z kurczaka 4 sztuki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka

Dodatki do tagine:

cebula 1 sztuka
liście limonki kaffir 5-6 liści
Cynamon cały Prymat 2 sztuki
migdały 1 szklanka
morele suszone 1 szklanka
bulion drobiowy 1 litr
masło klarowane 2 łyżki
kuskus 1 szklanka
Pomidory suszone paski z ziołami Smak 1 słoik
świeża kolendra do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tagine z kurczaka

Tadżin (tagine lub tajine) to danie kuchni bliskowschodniej, charakterystyczne dla krajów takich jak Maroko, Algieria i Tunezja. Pochodzi od naczynia, w którym jest przygotowywane. Tagine to rodzaj duszonego mięsa (najczęściej drobiowego lub jagnięcego), warzyw i przypraw, gotowanego w specjalnej glinianym naczyniu, o tej samej nazwie.

Tadżin przygotowuje się z różnymi dodatkami - ciecierzycą, bakłażanem, ziemniakami, cebulą i pomidorami. Cechą charakterystyczną tego dania są aromatyczne przyprawy (cynamon, kolendra, kozieradka, coraz dodatek suszonych owoców i orzechów). Tadżin podaje się z chlebem pita, ryżem, kaszą kuskus lub bulgur. Danie to jest bardzo popularne w całym regionie Bliskiego Wschodu, a także na świecie ze względu na swój unikalny smak i aromat.

Tagine z kurczaka krok po kroku:

1

Podudzia osusz i zamarynuj w soli, przyprawie garam masala i kurkumie. Mięso marynuj min. 1 godzinę.

Pokrój cebulę w piórka.

2

Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w piórka cebulkę. Zbierz z patelni cebulę. Na tej samej patelni (ale bez cebulki) podsmaż kurczaka kładąc go skórką do dołu. Chodzi o to, żeby kurczak puścił soki i wytopił tłuszcz ze skóry. 

3

W kolejnym kroku przełóż kurczaka, z cebulką do naczynia tagine. Jeśli nie masz takiego naczynia, przygotuj potrawę w np. głębokiej patelni lub rondlu.

Dodaj do kurczaka: podsmażoną cebulkę, migdały, morele, cynamon i liście kaffiru. Zalej kurczaka bulionem lub wodą i duś w naczyniu tagine przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj do potrawy kilka łyżek pasków pomidora.

4

Przygotuj kaszę kuskus. Kaszę przesyp do dużej miski i zalej osolonym wrzątkiem oraz olejem z pomidorów. Olej doda kaszy niepowtarzalnego smaku. Wymieszaj, przykryj i odstaw, aby kasza kuskus „wypiła” całą wodę.

5

Przełóż na talerze kaszę kuskus, następnie połóż kurczaka wraz z morelami, pomidorami, migdałami. Polej sosem i posyp kolendrą. Dodaj również kilka jędrnych i surowych pasków pomidora marki Smak.

Tadżin swój unikalny smak zawdzięcza aromatycznej kompozycji przypraw. Przyprawy, które najczęściej dodajemy do taginu to:

Cynamon - dodaje słodkiej nuty i delikatnie kwaskowatej nuty.

Kumin lub kmin rzymski - dodaje smaku i aromatu, a także pomaga w trawieniu.

Kolendra - dodaje lekkiej cytrusowej nuty i świeżości.

Imbir - dodaje ostrości i korzennej nuty.

Chili pieprz cayenne - dodaje ostrości.

Szafran - dodaje intensywnego koloru i delikatnego smaku.

Kurkuma - dodaje głębokiej, żółtej barwy i subtelnie korzennej nuty.

Liście laurowe - dodają lekkiej, gorzkiej nuty.

Gałka muszkatołowa - dodaje słodkiej nuty i lekko pikantnego smaku.

Co jeszcze dodajemy do tadżinu?

Suszone owoce - takie jak morele, rodzynki lub daktyle - dodają słodkiego smaku i konsystencji. Do tadżinu dodajemy także  migdały.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak