Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szyszki z kajmakiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa krówkowa 1 puszka
ryż preparowany 120 gram
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szyszki z kajmakiem

*Kajmak/masę krówkową możemy zrobić: mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy wodą, tak aby przykryło puszkę i gotujemy klika godzin (ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)


Do wysokiego nagrzanego garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy kajmak/masę krówkową
Nastawiamy mały ogień - to ważne
Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dająca się swobodnie mieszać w garnku wsypujemy preparowany ryż, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Gdy ryż będzie całkowicie oblepiony masą, zdejmujemy z ognia.
Próbowałam nadawać kształt szyszek dłońmi lecz strasznie się keliła do dłoni, więc robiłam to za pomocą dwóch łyżek stołowych.
Odstawiamy do stężenia, gdy ostygną możemy wsadzić do lodówki, co przyśpieszy cały proces.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 02.11.2014 18:38
bardzo fajne
lara 01.02.2014 17:01
super deser
matesko 04.11.2013 10:52
kiedys takie robiłam
magdziorka6 04.11.2013 08:01
smak dzieciństwa
Aga-25 04.11.2013 07:53
mniam dobroć
Jusiaa 04.11.2013 07:45
Pychotka, aż chce się schrupać taką szyszkę :)
Paolcia 04.11.2013 07:40
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak